Az Összetartozás jegyébenA dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola 46 tanulója és 4 tanára az Összetartozás Napja alkalmából háromnapos tanulmányi úton vett részt. A Rákóczi Szövetség pályázata segített abban, hogy iskolánk tanulóival méltóképp emlékezhessünk meg e nemzeti ünnepről.
Vendéglátónk a neves Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium volt.
Tanulmányutunk során felkerestük nemzeti múltunk emlékhelyeit és az Arany János emlékév kapcsán a nagy költőt idéző helyeket és eseményeket.
Első megállónk Tatabánya volt, ahol fölsétáltunk a város szimbólumaként ismert Turul-emlékműhöz.
A budapesti programok közül emlékezetes maradt számunkra a még mindig felújítás álló Margitsziget. A forró nyári melegben üdítően hatott ránk a már teljes pompájában megújított parkban tett séta. Megtekintettük a művészsétány szobrait, a középkori kolostor romjait is. Délután a Petőfi Irodalmi Múzeum vendégei voltunk. A tárlatvezetőnk segítségével betekintést nyertünk Arany János életének olyan eseményeibe is, amelyeket a tankönyvek nem írnak le. A sokoldalúan bemutatott költői életút egyes állomásait a modern technika hozta közel a tanulókhoz, ami számukra rendkívül élvezetes foglalkozás volt. A kiállítás megtekintése után a belváros nevezetességeivel ismerkedtünk, majd kicsit megpihentünk a Károlyi kert fái alatt.
Az esti órákban érkeztünk Ceglédre. Itt már várt ránk a Kossuth Lajos Gimnázium tanára Gaganetz Péter tanár úr, aki a következő napokban lelkesen kalauzolt bennünket.
Másnap délelőtt a gimnázium dísztermében közösen a gimnázium diákjaival együtt emlékeztünk meg Trianonról és az azt követő eseményekről. Ünnepi műsorunk része volt a Csallóköz, a városunk Dunaszerdahely és iskolánk bemutatása is. A történelmi megemlékezés során szavalatok, dalok sora idézte meg e sorsfordító eseményt. Az ünnepi műsort záró közös éneklés és bizonyítja, hogy „Összetartozunk”. Az ünnepi műsort követően átadtuk a gimnázium könyvtárának a szlovákiai magyar írók ajándék könyvcsomagját.
A ceglédi diákoknak prezentációnk segítségével mutattuk be a városunkat, mi dunaszerdahelyi diákok pedig városnéző programunk során kerestük föl Cegléd nevezetességeit.
A város Kossuth Lajos kultikus emlékhelye, ezért mi is elsőként a Kossuth Múzeumot látogattuk meg ahol betekintést nyertünk Kossuth életének –számunkra eddig ismeretlen- baráti és családi eseményeibe is. A múzeumi tárlat vezetés kiegészítéseként láthattunk egy „furcsa” műemléket is : egy pozsonyi épület köveit egy ceglédi épület falához illesztve. Ez pedig nem más, mint a híres pozsonyi Zöldfa fogadó erkélyének díszkövei, a Református Általános Iskola oldalán! Tudni érdemes, hogy erről az erkélyről hirdette ki Pozsonyban Kossuth a jobbágyfelszabadítást.
A múzeumban hallott tartalmas előadás méltán keltette föl a diákok érdeklődését.
A városnézés további pontjain megismerkedtünk a neves történelmi személyiségek köztéri szobraival. Meglátogattuk a katolikus és a református templomot is, melynek tornyába 200 lépcsőn jutottunk fel, de megérte a fáradtságot a látvány, az elénk táruló város panorámája. E jelentős épületről tudnunk kell, hogy Közép Európa egyik legnagyobb református temploma. A helyi tiszteletes nagyon közvetlen, barátságos tájékoztatójából megismerhettük a templom építésének történetét és jelenét.
Különleges élményben volt részünk a Dob Múzeumban is. A múzeum tulajdonosa fergeteges előadásával nyűgözte le fiataljainkat, akik számtalan kérdésükkel „nyújtották meg” a látogatás idejét. Az élvezetes együttlét végén a tanulóinkat a tulajdonos egy inspiratív dobszólóval is megajándékozta. A kellemes társalgás során megtudtuk, hogy a tulajdonos Kálmán Sándor maga is zenész, egykori kiváló dobos. Nem mindennapi dob és zenerelikvia-gyűjteménye elvarázsolta a társaságot. Ismert zenészekről szóló anekdotáival, történeteivel mindannyiunkat lenyűgözött. A nagy hőség ellenére is kellemes felüdülés volt az itt töltött idő.
A nap gazdag programját a két iskola diákjainak közös klubestje zárta. A gimnazisták a diákklubjukban jó hangulatú találkozót szerveztek számunkra.
Tanulmányutunk 3. napján is gazdag program várt ránk. Nagykőrösön megtekintettük a város nevezetes épületei, köztük a felújítás alatt álló Arany János Múzeumot, a református templomot, a Tímár házat is. A múzeum parkjában kellemes sétát tettünk majd hosszasan elidőztünk az Arany János Kulturális Központban, ahol 2 csoportban tekintettük meg a rendkívül érdekes Arany János kiállítást. A számunkra sok-sok újdonsággal bíró kiállítás különlegessége volt, hogy a kiállított tárgyakat megfoghattuk, kipróbálhattuk, sőt az odakészített népviseleti darabokat is felpróbálhattuk fotózás céljából. A tárlatvezetés tulajdonképpen egy rendhagyó történelem-irodalom óra volt, amit nagyon díjaztunk. Köszönet az élménydús alkalomért!
A nagykőrösi városnézést követően még visszatértünk Ceglédre, hogy búcsút vegyünk vendéglátóinktól és a várostól.
A kiadós ebéd után útra keltünk, hogy részt vegyünk még egy vonzó eseményen. Ceglédet elhagyva, Gödöllőre indultunk. A Királyi Kastély amúgy is rendkívüli vonzerejét emelte, hogy éppen e hétvégén ismét megidézték ott a koronázási ünnepséget. Az eseményt kézműves vásár egészítette ki. A gyönyörű parkban számtalan, messze tájról érkezett turistával, a kastélyban korabeli díszruhákba öltözött „főurakkal”, nemes „kisasszonyokkal” találkozhattunk, sőt magát a „császári párt” is láthattuk.
Az idegenvezetőnk segítségével megtekintettük a kastély színpompás termeit, ahol megismertük az építtető Grassalkovich-család három generációjának történetét, bepillantottunk a barokk templomba, nézelődtünk a királyi lakosztályokban, és lekötötték figyelmünket a különösen értékes történelmi személyiségek kézjegyével ellátott dokumentumok is.
Exkurziónkat a kastélyparkban tett rövid sétával fejeztük be. E három nap alatt sok új élménnyel és ismerettel gazdagodtunk, ám legfontosabb érték számunkra mégis az a sok új baráti kapcsolat, szeretet, mellyel fogadtak és körülvettek bennünket a vendéglátóink.
Köszönettel tartozunk iskolánk igazgatónőjének, Molnár Ilonának, aki biztosította számunkra a feltételeket, hogy ez az értékes exkurzió megvalósulhasson.« vissza

   


     

Ma Alfréd névnapja van
2018.Feb.23.

E-Learning System

  » Figyelem, változás!
  » Regisztráció